Skip to main content

Yesss. Zo mooi, tulpen!!!  Het voelt alsof je daar alvast een stukje lente mee in huis haalt!

De Tulp. Hollandser kan het haast niet. Ja dat zou je denken he, maar eigenlijk is de tulp oer-Iranees, oer-Afghaans en oer-Kazachstaans. Nomaden namen de kleurrijke bloemen mee naar Turkije, waar stoere sultans ze op hun tulband gingen dragen. Zo kreeg de bloem zijn naam: ‘tulipan’ betekent namelijk tulband.

In onze boeketten werken we in de lente met XL Tulips, de langere en grotere tulpen. Die passen goed bij de boeketten in veldbloemen die wij als abonnement aanbieden. Ook wel bekend als ‘De Franse Tulp’. Deze beauty’s zijn er in bijna alle kleuren van de regenboog: rood, roze, geel, oranje, paars, groen, maar ook in het wit. En het is altijd een verrassing welke kant deze lange tulp op bloeit maar altijd met een elegante boog.

De basis van de telers van XL Tulips is vriendschap. Al vanaf de tuinbouwschool zijn Jacco en Pieter-Jan goede vrienden. En als jongens uit de bollen streek experimenteerden ze al vroeg met in en verkoop van bollen. Hun eerste project was in en verkoop van Alliums, een groot succes. Al snel verloren ze hun hart aan de tulpen. De twee vrienden zijn nog altijd zaken partners, maar nu wel op afstand! Voor de beste teelt van deze tulpen kwamen de mannen in Italië uit. Het zachte klimaat en de vroege zon maakte dat ze hiernaar overschakelden. Want, zo menen zij, in volle grond onder de zon deze vroege soort telen en naar Nederland halen is zelfs iets duurzamer dan onder de lampen in de donkere wintermaanden. En de Italiaanse zon is perfect om grote volle tulpen te telen. En Jacco, die wilde altijd al iets anders dan Nederland.

Zo is het gekomen dat Pieter-Jan nu de bollen voorbereid, Jacco de tulpen tot in perfectie teelt in Italie en Pieter-Jan in Nederland weer zorgt voor de verkoop. Een top team dus.

Ze zijn erg blij met het initiatief van Bloemenvandeteler.nl omdat hun XL Tulips echt wel een podium verdienen!

Bekijk hier het filmpje: