Skip to main content

“Als ik door de kas loop en zie dat alles mooi bloeit en dat het team lekker positief draait, dan ben ik echt gelukkig”

Interview met Jens Pippel, teler van Lisianthus voor Bloemenvandeteler.nl
Brakel, Gelderland.

Teler Jelle Pippel (22 jaar) nam op jonge leeftijd het familiebedrijf over en geeft ons samen met zijn verloofde Rianne een kijkje in de kas waar hij zijn geliefde Lisianthus bloemen teelt

Een familie bloementelers door tekort aan boerengrond
Jelle is 22 jaar en komt uit een familie van telers. Jelle: “Mijn ouders zijn dit mooie bedrijf gestart, ervoor waren ze telers van de Freesia en ervoor groenten uit de buiten ‘volle grond’ teelt.”

Jelle groeide op met 3 zussen en een broer en ook zijn broer is bloementeler geworden. Zijn beide opa’s waren ook teler. Beide kwamen uit een boerengezin en zoals dat vaak gebeurde was er niet voor iedere telg ruimte om te gaan ‘boeren’. Zo begonnen de opa’s van Jelle hun kwekerijen op een kleiner grond oppervlakte eerst buiten, erna in de platte kassen die je nog wel eens in de stadstuinen ziet om erna richting de eerste Nederlandse kassen te bewegen.

De 3 redenen waarom Jelle graag de Lisianthus teelt
Jelle: “tja het is natuurlijk al door mijn ouders opgezet en dus is het fijn dat we veel ervaring hebben met deze teelt. Als tweede vind het echt prachtige bloemen die in meerdere mooie tinten bij ons in de kas staan. En als laatste: deze bloem is verre van saai in je boeketten: er gebeurt nog iets als je ze op tafel hebt staan, er komen telkens nieuwe bloemetjes tot bloei.

De Lisianthus: van plantje tot vaas in 8 weken
Als kleine bloemetjes komen de Lisianthussen bij ons binnen. Daarna groeit deze in 8 weken uit tot een bloem die wij bij Bloemenvandeteler regelmatig in jouw bloemen abonnement boeketten opnemen! Ze zijn verkrijgbaar in vele kleuren en soorten. Jelle: ‘wij telen hier 6 kleuren van e Lisianthus, we kiezen ze ook uit op hun groei natuurlijk, niet alleen op de kleur. Het hele jaar telen we onze bloemen, en we zijn trots dat we maar liefst 15 mio stelen de kas uit zien vertrekken per jaar.’ Zijn bloemen worden met meest geëxporteerd naar Engeland, erna naar Duitsland en Frankrijk en natuurlijk naar jou als klant van Bloemenvandeteler.nl

Samen met Rianne
Jelle is verloofd met Rianne, pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf. Jelle: ‘Rianne is echt geweldig. We zijn al een koppel vanaf dat we 14 waren. En ze snapt precies wat hier speelt want ze komt uit een familie van chrysantentelers. Binnenkort trouwen we en dan komen wij in het huis te wonen naast de kas. Op vrijdag springt Rianne bij in de certificeringen die de kwaliteit borgen in het bedrijf, want daar moet je echt rustig en met focus aan werken en dat lukt mij minder goed als er bijvoorbeeld druk geoogst wordt’. Onder andere coördineert Rianne de zogenaamde GRASP certificeringen die borgen dat de werknemers goede voorzieningen hebben.

Samen zijn ze vol ambitie voor de toekomst. Hun aankomende trouwerij maar ook zeker het bedrijf. Vooral op het gebieden van het het team en duurzaamheid.

Een top team
Jelle kan niet werken zonder dat het team goed draait. ‘een team dat er goed in zit, is echt heel erg belangrijk voor mij. We werken met een vast team van 15 medewerkers die allemaal bij ons in dienst zijn en ik zie het als mijn taak om te zorgen dat ze leuk, veilig en afwisselend werk hebben en dat er genoeg gelachen kan worden’.

Hoe blijf jij vernieuwend als teler?
‘Wij investeren op dit moment het meeste in slimme duurzaamheidsoplossingen zoals LED-verlichting en Biologische gewasbescherming.’

De LED verlichting is recent in de kas aangebracht en volgens Jelle een enorme winst versus traditionele verlichting; het scheelt 40% minder energie.

Biologische gewasbescherming daar focust Jelle met name op de bodem. Want bodemschimmels die van nature in de bodem voorkomen daar zijn de bloemen erg gevoelig voor.

En… wat doe je verder nog behalve bloemen telen?
Tja, op dit moment is er niet veel toe doen he. We maken het samen gewoon gezellig en maken mooie toekomstplannen.  Maar ik zou echt heel wat geven voor een avondje uit in Gorinchem met mijn vrienden, of een weekje skiën.

Wat vind je van het initiatief van Bloemenvandeteler?
“Wel echt een gat in de markt lijkt me. Toen jullie ons een mooie boeket stuurden zei ik tegen Rianne: kijk dit is een betaalbare Bloomon”.

Verder echt super dat onze mooie bloemen ook in de Nederlandse huishoudens komen zo. Dat lukt anders enkel via ons stalletje aan de weg. Ook mooi is dat jullie de teler centraal zetten, er zijn veel geweldige bloemen telers die echt wel gezien mogen worden door Nederland.

En als de Corona weg is….zijn klanten zeker welkom om eens te komen kijken hoor in onze kas!”

Meer weten over Bloemenvandeteler.nl? Lees hier meer over ons en wat onze missie is.
Interesse in kwekerij Pippel? Bekijk hun website