Skip to main content

Een kijkje in het veld. Op een mooie Hollandse ochtend bij onze teler Sjaak van Eeden.

Vol regen. ‘Maar daar kun je je op kleden’, aldus Sjaak!

 

 

Voordat we met Sjaak over zijn geliefde amaranthussen spreken…vertelt hij dat zijn allergrootste liefde zijn gezin is. Wat een rijkdom is dat. “Door mijn kinderen zie ik hoe mooi verschillen zijn in een mens. En dat je, ook in je team dat je aan het werk hebt, vooral moet kijken naar hun talenten, in plaats van wat za niet kunnen”.

Sjaak en zijn vrouw hebben samen vier kinderen mogen zien opgroeien. Twee jongens en twee meisjes. Geen van allen geïnteresseerd in het opvolgen van Sjaak in de buitenbloementeelt. “en dat is ook prima, de buitenteelt is ook echt mijn ding, dat hoeft niet perse hun ding te worden omdat ik er mijn passie ooit in vond. Zij moeten hun eigen pad bewandelen en hun eigen passies volgen.”

“Kijk, ik word natuurlijk een beetje ouder en ik geniet van die groei die ik als mens maak. Ik snap dingen gewoon beter, ik heb de nodige ervaring nu en ik heb meer rust.”

Maar over stoppen hoor je Sjaak nog niet. Sterker nog hij maakt volop plannen met nieuwe soorten en huurt links en rechts nog stukjes grond van de buren erbij. Stilstaan dat doet Sjaak niet.

 

Even terug.

Sjaak is 62 jaar en komt uit een gezellig gezin van 7 kinderen. Zijn vader was boer, veehouder. Mooi beroep, maar het trok de kinderen niet. 7 dagen werken, weinig rust.

Als jong jochie was Sjaak altijd al van het ‘doen’. “Ik kon ook zeker ook wel nadenken geeft hij aan, maar ik pakte graag aan bij zijn vader in het bedrijf en ik was duidelijk technisch aangelegd”. Dus hij ging naar de ‘technische school’ en behaalde zijn LTS diploma.

De bloemen waren toen nog ver uit zijn zicht, want Sjaak, die begon als metaalweker en later in de machinebouw.

Maar al dat binnen werken… Vooral in de lente werkte dat niet voor Sjaak. Als het lente wordt, dan moet Sjaak naar buiten.

Sjaak snakte dus naar buiten, voor hem is dat ultieme vrijheid en geluk.

Hij stapte over naar de bloemen en ging werken bij een een familiebedrijf in de tulpen en zomerbloemen als duizendschoon, zaai bloemen als dille en amarantus en asters. 7 jaar draaide hij mee en toen nam hij de grote stap.

In 1987 startte Sjaak voor zichzelf. Hij huurde een kleine kas ging campanula erin telen.

‘Ik kreeg toen een gulden voor een tak. Het eerste seizoen ging gelukkig goed.

Inmiddels heeft Sjaak 3 hectare grond. “en ik huur er hier en daar nog een vakkie bij van de buren”.

 

Sjaak wordt teler amaranthus bloem

Na de capanula, bepleurum en de duizendschoon kwam al vrij snel amaranthus op zijn pad. Deze bloem paste goed bij hem. Sjaak: “het is een kunst om ze mooi te krijgen. Je moet je grond goed kennen, snappen hoeveel compost met voeding erbij moet. In het begin ging het echt wel regelmatig mis. En zelfs tussen soorten zit een mega verschil. Dat maakt het gewoon een mooie uitdaging om in de vingers te krijgen.”

“Wat ik mooi vindt aan de amaranthus is dat het echt een blikvanger is, echt een bijzondere steel in een boeket. En de soort is veelzijdig, bordeaux, roze maar ook goudkleurig. Vertakt, sigaarvormig en hangend. En Sjaak test ook nieuwe soorten. ”

Sjaak leidt me rond op zijn land en bij iedere soort staat hij enthousiast stil. Terwijl de regen met bakken uit de hemel komt praten we ruim een uur non stop over amaranthussen en Sjaak zijn toekomst plannen. Wat een ondernemer!

 

veld teler amaranthus

100 dagen

Sjaak kweekt op vanuit de zaadjes. Om de week zaait hij een nieuw vak in. “behalve als het regent, dan gebeurt er gewoon niets met de zaadjes. Tja, de natuur bepaalt”. Na 100 dagen is de amaranthus plant ready met ‘haar’ bloem. De amaranthus stelen zijn klaar om geoogst te worden.

Sjaak: “En dat doe ik nog het liefste zelf!”.

Sjaak heeft meerdere varianten, naast de amaranthus cruentus teelt hij ook de amaranthus caudatus (hangende soort).

 

Voor het eerst direct naar jou

Natuurlijk verkoopt Sjaak via de veiling en via de grotere exporteurs.

Direct via Bloemenvandeteler.nl direct verkopen doet hij voor het eerst. “vind het super leuk om te zien hoe alle boeketten er straks thuis bij staan bij jullie klanten, ik heb geen Facebook, maar je stuurt me wel een paar foto’s toch? Want een smartphone, die heeft Sjaak wel sinds kort 😉

 

Sjaak koopt nooit bloemen voor zijn vrouw

En met een goede reden. Sjaak is namelijk graag zelf met boeketten bezig. Naast het onderhouden van zijn kleurrijke achtertuin schikt hij vaak een mooi boeket voor zijn vrouw. Natuurlijk met amaranthussen en met bloemen uit zijn tuin of die van de buren. Enthousiast bekijken we zijn creaties op zijn telefoon. Wat een liefhebber is Sjaak. Hij zou prima eens als gastontwerper mee kunnen denken met ons team!

 

Bedankt Sjaak! Voor de koffie, de lekkere stroopwafel, je passie en je verhalen. Het was een plezier om bij je langs te komen!

Wij je in contact komen met deze teler van de amaranthus bloem? Bekijk hier zijn website.

Lees hier het interview van een andere topper van een buitenbloem teler van de zonnebloem, Mathijs Hulsebosch is ook een echt buitenmens!