Skip to main content

De bloem waar echt de meeste oe’s en aah’s op kwamen dit jaar! Daarom namen we een kijkje in de kas van dit leuke familiebedrijf!

 

 

Dit zijn Margriet van Hemert (25) en Robert van Oers (39) van familiebedrijf van Hemert. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de teelt van de Strelitzia bloemen en planten. Want niet alleen de bloemen zijn populair, ook de plant is een eycatcher.

 

25 jaar Strelitzia’s, hoe dat zo?

Het startte allemaal met Hein van Hemert 25 jaar geleden. Hein was een kundige teler van aardbeien en deelde zijn kennis van de teelt ook met andere telers. Zo reisde hij over de hele wereld om aardbeien teeltadvies te geven.

Maar op een dag spak hij telers op Tenerife die daar Strelitzia’s teelden. Ze vroegen hem om hun prachtige stelen te gaan verkopen via Nederland waar de hele wereld qua bloemenaanbod samenkomt.

Hein pakte het op en als echte teelt vakman ging hij zich verdiepen in de teelt, van zaadje tot bloem. En zo werd hij, net als bij de aardbeien, expert in de Strelitzia teelt.

Nu 25 jaar later is hij samen met inmiddels 14 lokale telers uit Tenerife en zijn teelt vanuit zijn Nederlandse kassen goed voor een derde van alle Strelitzia verkoop in Europa. En inmiddels zijn de kinderen van Hein ook onderdeel van het bedrijf!

Weetjes over de teelt:

  • De plant doet er 5-6 jaar over van zaadje tot bloem,
  • in de blauwe blaadjes zit het stuifmeel,
  • in de bek zitten nog 2 bonus bloemen,
  • de planten gaan oneindig mee! Als ze om de 5/7 jaar gesplitst worden. (zagen de midden) anders klappen ze uit de pot,
  • in de piek van de oogst heeft 1 plant wel 25 bloemen,
  • zo ongeveer 1 mio strelitzia’s per jaar gaan naar een blije klant,
  • de bloemen worden nét dicht geoogst, zodat ze zo lang mogelijk in de vaas kunnen stralen.

 

 

Waarom zijn Margriet en Robert fan van de strelitzia bloem?

Margriet en Robert struikelen bijna over elkaar met woorden. Margriet: ‘ik blijf ‘m echt zo mooi vinden!, de kleuren zijn sprekend.’ Robert: ‘het is ook geen alledaagse bloem, zeker uniek en je hebt kennis en ervaring nodig, dit doe je niet zomaar’.

En de Bloemenvandeteler.nl klanten zijn ook fan: boeketten met deze bloem worden gewaardeerd op een 8,4, terwijl het gemiddelde boeket een 8,1 scoort.

Echt een familiebedrijf, het hele gezin draait mee!

Margiet: ‘eigenlijk werken we allemaal wel mee! Op dit moment is vader Hein verantwoordelijk voor de teelt en de ontwikkeling an nieuw soorten. Broer Luc neemt het planten gedeelte voor zijn rekening. En mijn vriend is hier ook werkzaam. En als laatste hebben we zus Miek, die doet finance en administratie.’

Waar Robert al vanaf het begin in het bedrijf zijn carrière is gestart is Margriet juist heel nieuw voor het het bedrijf, ze heeft net haar opleiding ondernemerschap en retail management afgerond ‘ik hoop frisse ideeën te brengen als nieuweling!’

Maar Robert, voelt ook als familie. Vanaf het eerste uur na zijn stage is hij bij de hele opzet van de Strelitzia teelt geweest en omdat hij altijd mee kon groeien met de groei van het bedrijf, bleef het voor hem de ideale baan.

Ze vormen ze een hecht team, want ‘Hein is nu 67. Hij is echt nog fit en absoluut onmisbaar maar het is wel tijd om dat hij zijn opvolging gaat voorbereiden!’ Aldus een trotse Margriet.

 

Wat is de ambitie van familiebedrijf Van Hemert?

Robert: ‘in de basis heel simpel; deze kwaliteit vasthouden en met klanten meegroeien. We ambiëren 50% klokverkoop (via de veiling) en 50% direct zoals aan klanten als Bloemenvandeteler.nl en de grotere exporteurs.’

Verder liggen er kansen in het uitbreiden van de potplanten verkoop. Want hoe gaaf is het om een strelitziabloem vanuit de plant in je eigen huiskamer te zien opbloeien?  Vanuit hun locatie kun je in een ruime showroom een kijkje nemen naar hun prachtige planten en hippe (soms mega) bijpassende potten.

 

Duurzaamheid, wat doen jullie hieraan?

Best veel! Allereerst is er natuurlijk het invliegen van bloemen. Die gaan altijd met de passagiersvliegtuigen mee, die gelukkig weer gaan nu. De familie gelooft dat je de bloemen beter kunt laten bloeien onder de zon. En in hun locatie in Nederland verwarmen ze zo min mogelijk. In het voor- en naseizoen gebruiken ze met restwarmte. In Tenerife draaien de locaties 100% op zonne-energie.

Robert: ‘Dozen hergebruiken we wel 10x, dat scheelt karton. Voor de planten hebben ze een intelligent watergeefsysteem, zo verspillen we zelden water.’

Ook verwelkomt de firma Van Hemert collega’s met een afstand tot de arbeidsmarkt en jongeren uit het speciaal onderwijs.

Margriet: ‘We doen ons best om een fijn bedrijf te zijn om te werken en we willen zo klein mogelijke footprint achterlaten!’

Kom langs in Amerzoden!

Wil jij ook een Strelitzia plant met een gave pot in je huis? Bezoek dan de showroom van dit super leuke familiebedrijf en haal deze bijzondere plant in huis en kweek zelf je eigen Strelitzia bloemen!

https://heinvanhemert.nl

Informatie over plantenverkoop is via hun andere website onder de naam Oasegroen

 

Ook leuk, het interview met Sjaak van Eeden over zijn Amaranthus en kiezen voor een buitenleven.